Δεν νομίζω να υπάρχει γονιός που να μην θέλει να επικρατεί ένα θετικό κλίμα στην οικογενειακή ατμόσφαιρα του σπιτιού του, να υπάρχει καλή επικοινωνία και όλα τα μέλη της οικογένειας να νιώθουν αποδοχή, σεβασμό και ευτυχία. Καμιά φορά όμως, εξαιτίας των προβλημάτων και της πίεσης που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, παραβλέπουμε τα αυτονόητα προκειμένου να διατηρούμε καλές σχέσεις τόσο με τους γύρω μας, όσο και με την οικογένειά μας. Υπάρχουν κάποιο βασικοί παράγοντες που πρέπει να τηρούνται αν θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τα παιδιά μας.
Δείξτε αμοιβαίο σεβασμό
Συχνά οι γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν τους σέβονται. Το σεβασμό όμως τον κερδίζουμε σε όλες τις σχέσεις, και κύρια πηγή του, είναι ο σεβασμός που εμείς δείχνουμε προς τους άλλους. Δείχνουμε έλλειψη σεβασμού στα παιδιά όταν:
- Γκρινιάζουμε, φωνάζουμε, δέρνουμε και μιλάμε με περιφρόνηση
- Κάνουμε για τα παιδιά ό,τι μπορούν να κάνουν μόνα τους
- Όταν έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά, διαφορετικά κριτήρια για τη δική μας και τη δική τους συμπεριφορά
Ξεκινήστε να δείχνετε σεβασμό στα παιδιά σας για να βελτιωθεί η σχέση σας. Ένας καλός τρόπος είναι να περιοριστούν οι αρνητικές παρατηρήσεις και οι καυγάδες. Αποσυρθείτε από το πεδίο της μάχης όταν οι τόνοι ανεβαίνουν και συζητήστε με τα παιδιά σας όταν πλέον η κατάσταση έχει ηρεμήσει και υπάρχει φιλική ατμόσφαιρα.
Αφιερώστε χρόνο
Οι γονείς συχνά παραπονιούνται πως δεν τους περισσεύει καθόλου χρόνος λόγω των πολλών υποχρεώσεών τους. Η ώρα όμως που θα περάσετε με τα παιδιά σας χρειάζεται ποιότητα, όχι ποσότητα. Κάθε μέρα αφιερώστε χρόνο για καθένα από τα παιδιά σας κάνοντας πράγματα που ευχαριστούν και τους δύο. Κάθε παιδί θα ξέρει ότι θα έχει τη δική του ιδιαίτερη ώρα μαζί σας. Αν το άλλο παιδί επεμβαίνει πείτε απλώς <<Αυτή η ώρα, είναι δική μου και της Μαρίας. Εσύ και εγώ θα έχουμε την ώρα που έχουμε συμφωνήσει>>. Πέρα από αυτές τις ώρες, χρειάζεται έστω μια φορά την εβδομάδα η οικογένεια να διαθέτει χρόνο όπου θα τον περνούν όλοι μαζί.
Ενθαρρύνετε τα παδιά σας
Αν θέλουμε τα παιδιά μας να πιστέψουν στον εαυτό τους, πρέπει πρώτα εμείς να πιστέψουμε σε αυτά. Τα παιδιά χρειάζονται συχνά ενθάρρυνση, για να νιώσουν ότι επαρκούν, ότι έχουν ικανότητες. Μια σχέση συνεργατικότητας εξαρτάται από το πώς νιώθουν τα παιδιά για τον εαυτό τους και πώς νιώθουν για εσάς. Μειώστε τη σημασία των λαθών που κάνει το παιδί, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα θετικά του σημεία.
Δείξτε την αγάπη σας
Πόσο συχνά λέτε στα παιδιά σας με λόγια και με πράξεις ότι τα αγαπάτε; Κάθε παιδί για να νιώσει ασφάλεια, πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα σημαντικό πρόσωπο που να το αγαπάει και να αγαπιέται από αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να λέτε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε, κυρίως όταν δεν το περιμένουν, και να δίνετε μηνύματα της αγάπης σας στο μη λεκτικό επίπεδο, ένα χάδι, ένα αγκάλιασμα, ένα φιλί!
Parentshelp.gr