Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση τείνουν να είναι πιο επιτυχημένοι γιατί διεκδικούν αυτά που θέλουν, δεν απογοητεύονται από τα λάθη τους εύκολα και συνηθίζουν να επιμένουν μέχρι να κατακτήσουν τα όνειρα και τους στόχους τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Τα παιδιά που πιστεύουν στον εαυτό τους, έχουν την αυτοπεποίθηση να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να κάνουν φιλίες, να δημιουργούν πιο ισχυρές σχέσεις με τους γονείς και τους γύρω τους, να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να μην τα παρατούν εύκολα με την πρώτη δυσκολία.
Το σχολείο και οι φίλοι όμως μπορούν εύκολα να ταρακουνήσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την εικόνα που έχει το παιδί για τον εαυτό του.
-
Πιστέψτε στο παιδί σας και δείξτε το έμπρακτα. Δείξτε του ότι αξίζει και ότι είναι αξιαγάπητο άτομο.
-
Ενθαρρύνετε το παιδί με θετικά σχόλια. Το παιδί μετράει την αξία του και τα κατορθώματά του μέσα από τη γνώμη που έχετε ως γονείς για αυτό. “Τα κατάφερες πολύ καλά” “Μου άρεσε ο τρόπος που σκέφτηκες” “Ήταν πολύτιμη η βοήθειά σου”- τέτοιου είδους σχόλια ακούγονται σαν τα πιο ευχάριστα νέα του κόσμου στα αυτιά των παιδιών. Δείξτε στο παιδί ότι δεν πειράζει και αν κάνει λάθη, είναι απόλυτα φυσιολογικό το λάθος από τη στιγμή που μαθαίνει.
-
Εξασκηθείτε στην ενεργητική και αντανακλαστική ακοή. Ακούστε προσεκτικά τι λέει το παιδί και επαναλάβετε τι έχετε ακούσει για να σιγουρευτείτε ότι καταλάβατε σωστά. Να είστε θετικοί για να ενθαρρύνετε το παιδί να συνεχίσει.
-
Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού και βοηθήστε το να τα εκφράσει με λόγια.
-
Μην κρίνετε ποτέ το παιδί ως άτομο – μόνο τη λανθασμένη συμπεριφορά. Η κριτική στο παιδί του περνάει το μήνυμα ότι δεν είναι αρκετά καλό και τα λάθη είναι αποτέλεσμα δικής του ανοησίας. Να είστε ξεκάθαροι ότι σας ενοχλεί και σας θυμώνει η συμπεριφορά, όχι το παιδί.
-
Να σέβεστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού ακόμα και αν σας φαίνονται βαρετά και αδιάφορα. Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον για τους φίλους του και για το τι γίνεται στο σχολείο. Δείξτε του ότι το ακούτε.
-
Αποδεχτείτε τις φοβίες και τις ανασφάλειες του παιδιού. Ακόμα και αν σας φαίνονται αστείες μην τις βάζετε στην άκρη.
-
Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του παιδιού και την ενασχόλησή του με νέα πράγματα. Η πιθανή επιτυχία θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αυτοπεποίθησή του. Μερικές φορές όμως μπορεί να χρειαστεί μέσα από το λάθος να διδαχτεί κάτι.
-
Συμμετέχετε ενεργά στις επιτυχίες του παιδιού – στο ποδόσφαιρο, στην κολύμβηση, στη ζωγραφική και σε ό,τι αποδίδει καλά.
-
Περάστε καλά μαζί. Γελάστε με τα αστεία του, παίξτε παιχνίδια και δείξτε του ότι απολαμβάνετε την παρέα του.
Ελένη Σίγκου για
Parentshelp.gr